Justiție

Caracatița justiției din Constanța și relațiile interconexate care duc la incapacitatea statului de drept

În ultimii ani, la nivelul instanţelor şi parchetelor constanțene, lucrurile nu funcţionează deloc, dar deloc cum ar trebui! Deşi salariile şi condiţiile de muncă au devenit similare celor din vestul Europei, deşi judecătorii şi procurorii beneficiază de garanţii legale care îi feresc de orice presiuni, ca şi de imixtiunea cu oamenii de afaceri sau a politicului în activitatea lor, lucrurile au scăpat complet de sub control. Mai mult, legături controversate ale magistraților cu suspecți ale căror dosare le judecă. Vom detalia în acet articol despre câțiva magistrați controversați care credem că au depășit barierele morale și legale iar în perioada următoare vom reveni și cu alții.

Alina Gabriela Jurubita președintele Curții de Apel Constanța este o femeie foarte de treabă, doar dacă ai relații foarte apropiate de ea. Atât de apropiată a fost relația între Alina Gabriela Jurubita și  Marius Cristian Epure  încât s-au pus pe funcții unul pe altul și s-au susținut reciproc în limite legale dar imorale.

Conform scutul.ro, Alina Gabriela Jurubita este totodată și unul dintre cei 16 președinți ai Curții de Apel care a semnat pentru atacarea la Curtea Constituțională legea pensiilor speciale și legea care interzice cumulul pensie-salariu la stat.

Alina Gabriela Jurubita, l-a  transferat pe apropiatul ei coleg, Marius Cristian Epure o lună ca judecător de supraveghere la Penitenciarul de maximă siguranță Poarta Albă. Această perioadă a fost suficientă ca să-i crească pensia cu 5.000 de lei.

În 2022, Marius Cristian Epure a avut un venit de 25.000 de lei/lună. Pentru a ajunge la o pensie de 32.000 de lei, Epure a recurs la un artificiu. În august 2023, a fost delegat la penitenciarul Poarta Albă din Constanța.

Fostul președinte al Curții de Apel Constanța, judecătorul Marius Cristian Epure, a organizat, în 2020, petrecerea de bilanț a instituției la un restaurant deținut de un inculpat achitat anterior chiar de el, într-un dosar de evaziune fiscală cu țigări. Adresa fiind semnată chiar de actualul președinte al instanței, judecătoarea Alina Gabriela Jurubiță.

La petrecere a participat și judecătorul CCR, Deliorga Cristian, colegul de complet al lui Epure. Potrivit surselor presshub.ro, patronul restaurantului este Stelian Grosu, trimis în judecată de Parchetul General și achitat de Epure și Deliorga în februarie 2019.

În 2020, judecătorul Marius Cristian Epure, care era pe atunci președintele Curții de Apel Constanța, a dat în judecată instituția pe care o conducea pentru a obține un salariu mai mare. Patru luni mai târziu, a câștigat, în parte, la Tribunalul Teleorman. Epure era reclamant, iar pârât Curtea de Apel Constanța, instituție pe care o conducea și care nu nu a invocat prescripția acțiunii și nu a formulat apel. Astfel, Epure a încasat banii.

Judecatorul Marius Cristian Epure, cel care l-a pus rapid in libertate pe albanezul Shyti Blenis, suspect in cazul triplului asasinat de la Mangalia. După ce a socat opinia publica prin decizia de a-l pune in libertate pe principalul suspect in cazul asasinatelor de la Mangalia, magistrat l-a eliberat pe Nelu Iuruc care a fost condamnat la 11 ani de inchisoare, cumnatul sau, Dumitru Alexe, la zece ani, iar Dumitru Stefan la sase ani de inchisoare, sub aspectul comiterii infractiunilor de inselaciune, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals, scrie Romania Liberă.

Judecătorul Marius Cristian Epure, fostul președintele Curții de Apel Constanța  unul magistrați care l-a achitat definitiv pe fostul primar al orașului Radu Mazăre, și-a construit o vilă în cartierul rezidențial Compozitori, pe un teren care apare în dosarul Retrocedărilor, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare cu executare, scrie Info Sud Est.

Judecătorul Marius Cristian Epure este cel care l-a făcut scăpat de pușcărie și pe Valentin Vrabie, primarul din Medgidia. A decis trecerea de la condamnarea cu executare la condamnarea cu suspendare. În fapt, Curtea de Apel Constanța a decis desfiinţarea în parte a hotărârii Judecătoriei Medgidia și în rejudecare a dispus condamnarea definitivă lui Valentin Vrabie la 1 an şi 7 luni de închisoare cu suspendare.

Lista derapajelor poate continua la judecătorul Marius Cristian Epure dar ce facem atunci când judecătorii dau mâna cu procurori?! Un procuror controversat din Constanța ”face legea în Dobrogea” și este poreclic ”Nașul din justiție”. Acest naș nu este nimeni altul decât Gigi Valentin Ștefan, fost procuror care conduce din umbră în interes personal sau în interesul grupurilor care le reprezintă.

Gigi-Valentin Ștefan, a condus, pe rând, toate parchetele din Constanța. Prin natura funcției, vârful procuraturii din Dobrogea a devenit unul dintre cei mai influenți oameni ai legii din zonă. O amplă anchetă a evuluției financiare dar și a unora dintre încrengături politice, administrative cu fostul primar al Constanței Radu Mazăre dar și conexiuni directe privind implicarea altor state, puteți citi acest material realizat de RiseProject.

Este binecunoscută relația de prietenie dintre Gigi-Valentin Ștefan și acum prosperul om de afaceri turc Ramazan Gur. Ramazan Gur, pion al Ankarei sau placă turnantă a grupurilor de interese constănțene? Se întrebau la un momendat colegii din presă. Magistratul Gigi Valentin Ștefan avea probleme cu statul de drept încă din 2012, când, rușinos pentru el, i s-a retras certificatul ORNIS. În loc să dezinfecteze Justiția din Constanța, ministru Predoiu întreține paraziții, scrie Național.

Ramazan Gur și Gigi-Valentin Ștefan sunt considerați frați chiar dacă Ramazan are relații apropiate și de alți judecători, nimic nu se compară cu relația celor doi nași: Nașul din justiție și Nașul turc.

Ramazan Gur ajuns pe meleagurile Dobrogene după 1989, a debutat spectaculos în domeniul vânzării de măsline, reușind în scurt timp să-și formeze și fidelize o întreagă clientelă care a inclus și numeroși funcționari din Ministerul de Interne, Ministerul Public sau din administrația publică locală și centrală.

Ulterior anului 2005, Ramazan a dezvoltat relații de apropiere și chiar de asociere cu cvasi cunoscuta Monica Ștefan, nimeni alta decât soția lui  Gigi-Valentin Ștefan.

Zvonul potrivit căruia, Ramazan Gur consiliat de prieteni bine plătiți – de el și de statul român – afaceristul ar fi evitat în ultima vreme să se mai întâlnească cu amicii și partenerii săi în România, preferând întâlnirile ceva mai discrete, în Turcia, poate chiar la solicitarea și adăpostul Ankarei, notează România Liberă.

Nici actuala conducere a Primăriei Constanța, prin Vergil Chițac, nu este străină de  Gigi-Valentin Ștefan, în acest moment prin Monica Stefan derulează printr-o firmă, servicii către primăria Constanța de câteva milioane de euro. Este oare Vergil Chițac influențat, pătat sau amenințat?

Vom reveni cu detalii incendiare despre implicare justiției în Constanța pe toate planurile.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *