Social

Gorghiu: Deţinuţii vor putea face cumpărături online

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri, cu ocazia aniversării a 10 ani de funcţionare a Programului de reeducare în sistemul penitenciar „O zi cu tata”, la Timişoara, că penitenciarul din România a depăşit modelul instituţiei izolate, a devenit o sursă de idei adecvate pentru reeducarea eficientă a deţinuţilor.
Gorghiu a anunţat că, până la sfârşitul anului, Ministerul va da în folosinţă 1.275 de noi locuri de detenţie şi a precizat că în luna martie 2023 recidiva a ajuns la 36,75%, cea mai scăzută valoare înregistrată în ultimii 10 ani. Ea a mai spus că a fost adoptat un nou regulament de funcţionare a penitenciarelor. „Am introdus drug testul care va putea fi folosit de poliţiştii de penitenciare, deţinuţii vor putea face cumpărături online, am creat condiţii mai bune în spitalele din penitenciare”, a precizat aceasta, conform News.ro.
„În România, avem peste 23.688 de deţinuţi, dintre care 1.072 sunt femei care execută pedepsele în penitenciare (1 penitenciar exclusiv pentru femei la Târgşor). 762 dintre acestea au copii, după cum urmează: 216 femei – 1 copil; 231 femei – 2 copii; 142 femei – 3 copii; 60 femei – 4 copii; 37 femei – 5 copii; 28 femei – 6 copii; 22 femei – 7copii; 12 femei – 8 copii; 6 femei – 9 copii; 2 femei – 10 copii; 4 femei – 11copii; 1 femeie – 12 copii; 1 femeie – 13 copii”, a declarat Alina Gorghiu. Alina Gorghiu a arătat că „penitenciarul din România a depăşit modelul instituţiei izolate, a devenit un spaţiu de întâlnire a intereselor comunitare, o sursă de idei adecvate pentru reeducarea eficientă a deţinuţilor”. „Strategia naţională de reintegrare socială a persoanelor private de libertate 2020-2025 menţine în atenţie prolematica reintegrării sociale a deţinuţilor din penitenciare. Sunt responsabile pentru implementarea strategiei atât autorităţile publice centrale şi locale, dar şi societatea civilă şi aici subliniez încă o dată rolul esenţial al ONG-urilor de profil, cărora le mulţumesc pentru implicare. Pentru că avem o misiune ca societate în ansamblul său: diminuarea recidivării depinde foarte mult de acţiunile destinate facilitării reintegrării sociale a foştilor deţinuţi”, a subliniat Gorghiu.
Ea a menţionat că Ministerul va continua să deruleze investiţii pentru a construi noi locuri de detenţie, atât din bugetul propriu, cât şi din fonduri europene nerambursabile. Alina Gorghiu a menţionat că „o altă problemă majoră în sistemul penitenciar, la care căută soluţii chiar în această perioadă, este aceea a penitenciarelor situate în centrele oraşelor, cum este şi cel din Timişoara”.
„Avem în vedere mutarea lor în afara oraşelor şi vom începe cu un proiect pilot. Ne preocupăm constant să optimizăm condiţiile de detenţie din unităţile existente, dar şi să îmbunătăţim condiţiile de muncă şi pregătirea profesională a personalului din sistemul penitenciar”, a spus Gorghiu, precizând că „recent a adoptat în Guvern un regulament de funcţionare a penitenciarelor din România conform căruia nimeni nu va mai putea introduce droguri în penitenciare”. „Am introdus drug testul care va putea fi folosit de poliţiştii de penitenciare, deţinuţii vor putea face cumpărături online, am creat condiţii mai bune în spitalele din penitenciare”, a subliniat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *