Justiție

GSP-ul lui Comănescu se luptă cu CNAPMC, care i-a reziliat abuziv contractele de închiriere a unor terenuri din port

În urma „scandalurilor“ dintre grupul de firme GSP, al milionarului Gabriel Comănescu, și Portul Constanța, cu privire la plata chiriei, pe rolul instanțelor au apărut numeroase litigii intentate de cele două părți. În același timp, GSP cere anularea unor decizii sau constatarea nelegalității unor acte.

O astfel de cauză a fost soluționată pe fond, în urmă cu două luni, în care GSP Offshore a cerut constatarea nelegalității deciziei de reziliere a două contracte de închiriere, încheiate în 2014, între GSP și Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CNAPMC).

Practic, compania controlată de Comănescu a cerut judecătorilor să ia o decizie prin care să anuleze rezilierea contractelor din cauza neplății chiriei pentru cele două terenuri pe care le ocupă în incinta portului.

De precizat că, potrivit informațiilor din dosar, pe aceste terenuri se află mai multe construcții care se află în proprietatea GSP, precum: clădire centru de tranzit de 1.145 mp, hală modulară și atelier întreținere, având suprafața la sol de 2.482 mp, sediu birouri, având suprafața la sol de 791,52 mp, containere modulare cu destinația de birouri, având regimul de înălțime P+1, cu suprafața la sol de 892,73 mp.

În „expunerea de motive“, reclamanta GSP Offshore susține că, deși a fost întotdeauna implicată în dezvoltarea zonei portuare, pârâta (CNAPMC) a înțeles să manifeste o atitudine dezinteresată cu privire la proiectele dezvoltate, motiv pentru care, pe parcursul timpului, GSP a întâmpinat anumite blocaje financiare, ce au condus, uneori, la întârzieri la plata a chiriei. Aceste chirii restante au fost solicitate de către pârâtă în mai multe litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată, în diverse stadii procesuale.

În vederea soluționării litigiilor pe cale amiabilă și pentru a se putea continua derularea relațiilor comerciale în condiții optime pentru ambele părți, în data de 31 august 2022, a fost încheiat un acord prin care părțile au hotărât modificarea modalității și a termenelor de plată pentru sumele datorate.

Numai că, surprinzător, deși a înțeles să respecte noile scadențe convenite, CNAPMC a procedat la rezilierea contractelor de închiriere, reziliere pe care reclamanta o apreciază ca fiind abuzivă, intempestivă și nelegală.

Cu privire la modalitatea de reziliere, CNAPMC a notificat că imobilele clădiri ale societății să fie eliberate de pe terenuri, iar terenul să fie adus la starea inițială, în caz contrar urmând a proceda la exproprierea reclamantei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *