Justiția română se face de rușine! Incredibil. Judecătorul care trebuia să-i aresteze pe criminalii nu a fost de găsit
Incredibilul caz al unui judecător de la Tribunalul Sibiu, care trebuia să judece inițial propunerea de arestare a celor trei suspecți în cazul uciderii afaceristului Adrian Kreiner dar nu a fost de găsit în 18 noiembrie. Din acest motiv, s-a înregistrat alt dosar cu propunerea în 19 noiembrie, când a fost judecat de alt judecător de drepturi și libertăți.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției, a spus într-o intervenție la România TV că ”este o situație asupra căreia merită să se aplece Consiliul Superior al Magistraturii”.
Realizatoarea TV: ”Domnule ministru, (…) explicați-ne puțin, ce s-a întâmplat? Înțeleg că s-a lucrat zi și noapte și la minister, și polițiștii, și criminaliștii din mai multe zone și colaborarea cu cei din străinătate și v-ați blocat la instanță. Important de lămurit și acest aspect. Și dacă ne auzim bine, reluați un pic, toate informațiile și această colaborare și această angrenare a autorităților, vă rog.”
Cătălin Predoiu: Confirm ce ați spus dumneavoastră și anume că s-a lucrat intens într-un colectiv extins și aș vrea să mulțumesc tuturor polițiștilor care au colaborat la rezolvarea acestui caz, inclusiv cooperare pe orizontală, aici, în țară, cu privire la alte instituții, dar și cu parteneri externi, polițiști din alte state. Este meritul lor, al polițiștilor, vreau să subliniez. Și aș vrea să subliniez și faptul că în sine rezolvarea acestui caz este un mesaj către orice cetățean care și-ar pune în gând să mai încalce legea, în felul acesta, atât de grav, cu speranța că poate scăpa prin fugă. Vor fi prinși oriunde merg, mai devreme sau mai târziu. Deci salut, încă o dată, profesionalismul celor care au colaborat în acest caz, e meritul lor, în primul rând.
Și aș dori să mulțumesc și, repet, instituțiilor din țară care au sprijinit: servicii de informații. Și procurorului general, cu care, de asemenea, s-a colaborat foarte bine.
Cu privire la dificultățile procedurale, cred că este o situație asupra căreia merită să se aplece Consiliul Superior al Magistraturii, dar aici sunt proceduri specifice pe care cei care le pot declanșa vor hotărî să o facă sau să nu o facă, depinde de ce informație au.”
Realizatoarea TV: ”Atât de gravă a fost, domnule ministru, această situație? Într-adevăr, și-a închis telefonul magistratul și aveați nevoie de acele mandate de vineri? Înțeleg că le-a amânat pentru sâmbătă, ulterior a dat pentru ziua de 22 și deja informațiile veneau că autoritățile în străinătate i-au identificat și urmau să-i rețină.
Cătălin Predoiu: ”În final s-au făcut toate procedurile legale, a fost respectată legea și acțiunea polițiștilor a fost încununată de succes.”
La Tribunalul Sibiu, au fost înregistrate două dosare cu propunerea de arestare preventivă a celor trei (2710/85/2023 și 2711/85/2023). Primul a fost înrregistrat în 17 noiembrie, iar sâmbătă, 18 noimebrie, a fost amânată judecarea pentru 22 noiembrie din ”lipsă de procedură”, așa cum scrie pe portalul instanțelor. Al doilea a fost înregistrat în 19 noiembrie și s-a judecat în aceeași zi, în care a fost admisă propunerea procurorilor.
Presa a solicitat un punct de vedere din partea reprezentanților Tribunalului Sibiu, dar nici până în acest moment nu au răspuns.